Doğramac
Tərkibi: Qatıq, xiyar, çörək,şüyüd.
Hazırlanması
1 banka qatığa 3 ədəd
xiyar xırda doğranılır, şüyüd doğranılır, çörək doğranılıb əlavə olunur
və qarışdırılır.
Balıq buğlaması
Tərkibi: 1 kq balıq,1dəstə şüyüd,bir dəstə göy soğan, 1dəstə keşniş, 1 dəstə kəvər.
Hazırlanması
Balıq tikələrə bölünür və
tavaya yığılır.Üzərinə xırda doğranmış göyərtilər əlavə olunur. 2
xörək qaşığı qatıq çalınır, duz, istiot, 1 xörək qaşığı sirkə əlavə
olunub vam istilikdə bişirilir.
Səbzi qovurma
Tərkibi: 1kq qoyun əti, 2 ədəd baş soğan, şüyüd, keşniş (səbzi), göy soğan,kəvər.
Hazırlanması
Ət tikələrə bölünüb, qaynadılır.Bişməyinə
15 dəqiqə qalmış ət sudan çıxarılır. Soğan doğranılıb, yağda
qovrulur.Qovrulan zaman ət əlavə olunur, üzərinə xırda doğranmış
göyərtilər, duz, istiot vurulub, qovrulur. Sonra ətin bulyanu ətin
üzərinə əlavə olunur. Yemək qaynara düşən zaman yemək hazır olur.
Səbzi qovurma süfrəyə qatıqla verilir.
Cücə çığırtması
Tərkibi: 1 ədəd cücə, 3 ədəd baş soğan, 7 ədəd yumurta, duz, istiot, limon cövhəri, sarıkök.
Hazırlanması
Cücə doğranır, tavaya yığılır və
ağzı bağlanır.Öz buğunda bir az bişirilir.Suyu çəkilən zaman doğranmış
soğanla birlikdə qovrulur.Tam qovrulduqdan sonra yumurta çalınıb,
vurulur.Qovurarkən duz, istiot, sarıkök,limin cövhəri vurulur.
Balıq doldurması
Tərkibi: 1 ədəd xəşəm balığı,300qr kişmiş, 300qr qaysı qurusu, 300qr qoz,1 ədəd soğan.
Hazırlanması
Balıq təmizlənir.Qarnı açılır,
təmizlənir.Soğan xırda doğranılır, yağda qovrulur.Kişmiş,doğranmış
qaysı və qoz soğanın üzərinə əlavə olunub qarışdırılır.
Balığın qarnı bir az duzlanır,
hazırlanmış içlik qoyulur və balığın qarnı tikilir, sonra balığın
quyruğu ilə başı maili istiqamətdə tikilir.
Balığın üzərinə tomat pastası çəkilir, listə qoyulub sobada bişirilir.
Narnumuru
Tərkibi: 2 ədəd baş soğan, 2 ədəd nar, 4 yumurta, duz, istiot.
Hazırlanması
Soğan doğranılır,qovrulur. Üzərinə dənələnmiş nar əlavə olunur,
qovrulur.Suyu çəkilib yağa düşdükdə yumurta bütöv üzərinə vurulur,vam
istilikdə bişirilir.
Şor balıq
Tərkibi: 1 kq duza qoyulmuş balıq, 2 ədəd soğan, 3 ədəd
pomidor,350 qr alça (göyəm,zoğal,turş nar), duz, istiot, giləmirzə və nanə,2 xörək qaşığı duru yağ.
Hazırlanması
Duza qoyulmuş balıq yuyulur və suda
saxlanılır.2-3 saat ərzində suyu dəyişilir.Soğan doğranılır, duru yağda
qovrulur,alça doğranılır, pomidor doğranılır, soğanın üzərinə əlavə
olunur.Sonra duz,istiot zövqə görə, giləmirzə və nanə vurulub
qarışdırılır.Parça üzərinə əncir yarpağı yuyulur düzülür.Balıq üzərinə
qoyulur və qarışıq əlavə olunub bükülür.Qazana su əlavə olunur, dəmir
sizgəc qazana qoyulur,balıq süzgəcə qoyulur,qazanın ağzı bərk
bağlanır,buğda bişirilir.
Balığı qarpız, qatıq və yaxud xüsusi hazırlanmış doğramacla süfrəyə vermək olar
İçkilər
Ovşala
Tərkibi: 1 litr suya 6x/q şəkər tozu, 4x/q araqnanə əlavə olunub qarışdırılır.
Araqnanənin hazırlanması:Böyuk mis qazan
götürülür.2-3 dəstə göy nanə(ancaq cöplərindəndə istifadə edilə bilər)
qazana düzülür üzərinə üzüm sirkəsi əlavə olunur.Sirkə nanənin üzərini
örtməlidir.Qazanın ortasına kasa qoyulur.Qazanın agzına isə dərin qab
qoyulur(qabın ətrafı parca ilə örtülürki içinə hava keçməsin).Qazanın
ağzına qoyulan qabın içinə su tökülür və qazan vam odun üstünə
qoyulur.Qabın içinə tökülən su tez-tez yoxlanılır,əgər su qızıbsa
dəyişilib soyuq su ilə əvəz olunur.Arabir qab götürülüb qazana baxılır
və kasanın içində araqnanə adlanan maye əmələ gəlir.Kasa dolarsa
mayenin kasanın içindən götürüb şüşə balona(butulkaya) boşaltmaq
lazımdır.Qazanda sirkə bitincə araqnanənin hazırlanması davam edir.
Şirniyyatı
Nabat
Tərkibi
1 kq toz - şəkər, 1st su, yeyinti boyağı (çəhrayı, sarı).
Hazırlanması
Nabat hazırlamaq üçün xüsusi dəmir forma yağlanır,
onun tutumundan asılı olaraq 1 kq-dan 7 kq-a qədər toz –şəkər
götürülür,hər kiloqram şəkərə 1 st su əlavaə edilib qaynadılır, kəfi
yığılır və yumşaq karamel nümunəsinə kimi bişirilib qaynar-qaynar
formaya tökülür və üzərinə vanil vurulur.70-800C tempuraturda
soyudulur.Karamel kütləsi bir qədər övkələnir, dartılır və baton
şəkilində kəsilir.
Qeyd: Zövqdən aslı olaraq nabat rəgli də ola biler.Bu zaman
hazırlanmış karamele yeyinti boyağı əlavə edib və istədiyin formaya
salmaq olar.